Polsko 2019

001Dne 25. – 29. 3. 2019 se uskutečnila výměnná praxe studentů naší školy gastro oborů kuchař a cukrář v polském Krakově. Pobyt trval 5 dní. Během pobytu byl připravený zajímavý program. Studenti měli možnost shlédnout historickou část Krakova. Navštívili luxusní restauraci Havelka s nabídkou vynikajícího menu. Dále měli možnost při praktické výuce spolupracovat se studenty této školy. Podíleli se na přípravě pekařských výrobků. V závěru týdne se vybraní žáci zúčastnili XVII. Malopolské kuchařsko- cukrářské soutěže. Téma soutěže bylo: „Jsem umělec od vášně k povolání.“

Cukráři Michal Stránský a Kateřina Vavřenová na toto téma připravili dort srdce s tanečníky a zdobené muffiny pod názvem „Tanec jako vášeň.“

Kuchaři Eliška Pelikánová a Erika Slanařová připravily jako předkrm okurku s lososem a sýrem, pro hlavní chod vepřový závitek s cuketovo-mrkvovým pudinkem a cuketovým kaviárem. Menu mělo název „Harmonie pro duši a chuť“.

Soutěž pro naši školu dopadla výborně, protože kuchaři se umístili na druhém místě a cukráři na třetím. Soutěžící obdrželi poháry, diplomy a hodnotné ceny. Akce měla mezinárodní zastoupení, neboť kromě týmů z Polska, se účastnili soutěže také Slováci a Maďaři.

Cílem byla také spolupráce učitelů různých národností, výměna odborných znalostí a postupů, a prezentace produktů výuky v jednotlivých zemích.