TECHNOhrátky – napsali o nás

„Netrapte se teorií, staňte se řemeslníky!“ Lákavý slogan hned po příjezdu autobusů zaujal všech 109 žáků základních škol, kteří dorazili ve středu 13. října na TECHNOhrátky do Odborného učiliště Chroustovice. A že nezůstalo pouze u proklamací, potvrdil nabitý program, v jehož průběhu se účastníci seznámili alespoň částečně se všemi sedmnácti obory z oblasti gastronomie, služeb, stavebnictví, strojírenství, zemědělství a zahradnictví, které učiliště vyučuje.

V pořadí 101. TECHNOhrátky provedly aktéry krásným prostředím chroustovického zámku, přilehlými zahradami, pozemky, skleníky a dílnami odborného výcviku. Investicemi ve výši padesáti milionů korun z Pardubického kraje zde v posledních letech vzniklo příjemné a moderní prostředí. Obory vzdělání jsou přitom určeny žákům všech typů základních škol včetně těch, kteří vycházejí ze sedmých nebo osmých tříd.

„Tato akce vám možná ukáže cestu a pomůže vybrat obor, který vám zajistí dobrý život. Nebojte se řemesel, dnes jich uvidíte opravdu spoustu,“ připomněl školákům v rámci slavnostního zahájení Josef Kozel, radní Pardubického kraje pro školství.

Také radní Pardubického kraje pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil doporučil studium v chroustovickém učilišti. „Ten, kdo si zvolí obor související se zemědělstvím nebo potravinářstvím, určitě neprohloupí. A hlavně se nebude muset obávat o svou budoucnost.“

Co si připravili, to snědli

Žáci postupně navštěvovali šest speciálních stanovišť označených jako gastro, kovo, služby, truhláři, zahrada a zedníci. Na každém je však čekala minimálně čtyři dílčí pracoviště, takže zvládání činností a plnění úkolů vyžadovalo maximální nasazení, pohotovost a šikovnost.

„Například v truhlárně šroubovali dřevěné lišty na střechu domečku, hoblovali, pracovali s dlátem a ještě skládali dřevěné puzzle. V kovodílně prováděli demontáž a montáž kol, vyvažovali pneumatiky, vyráběli těsnění a vyzkoušeli si jízdu na trenažeru. Snad nejvíc si však užili voňavé stanoviště gastro. Zde připravovali jednohubky, zdobili perníčky a pekli malé preclíky. Navíc to, co vyrobili, si mohli hned na místě sníst,“ popsal část aktivit Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Vysoké tempo na stanovištích

Někteří žáci přišli do kontaktu s vrtačkou, svěrákem, soustruhem, šroubovákem, hoblíkem či dlátem poprvé v životě. Přesto nerezignovali a snažili se nástroje ovládnout, ačkoliv byli vystaveni často úsměvným komentářům: „Šroubek se šroubuje doprava, na opačnou stranu zde budeš stát do rána.“ – „Máme počkat u lešení, ale já nevím, jak lešení vypadá.“ – „Kluci, vezměte vrtačku do ruky a pojďte šroubovat. Vrtačka leží na ponku. Jo, a ponk je ten dřevěný stůl.“

„Tempo na všech stanovištích bylo téměř pekelné, což však školáky očividně bavilo. U připravených aktivit se tak museli všichni vystřídat, nikdo nezůstával stranou. Navíc jednotlivé výpravy včetně doprovázejících učitelů si při bodovaných aktivitách hlasitě fandili jako při sportovních zápasech. Podobnou atmosféru jsme už na TECHNOhrátkách hodně dlouho nezažili,“ přiznala Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.

Byla to po všech stránkách vydařená akce. Bohaté zážitky a dojmy, které si žáci odváželi domů, navíc umocnil ředitel OU Chroustovice Jaroslav Bálek důležitým motivačním sdělením: „V naší škole se nevyučují cizí jazyky, ale ani fyzika či chemie. Takto ušetřený čas však věnujeme ve školních vzdělávacích programech praktickému výcviku a získávání dalších kvalifikací.“

V tradiční soutěži manuálních aktivit zvítězila výprava ZŠ Moravany, ve vědomostním kvízu Hej Ty, víš to?! uspěli zástupci ZŠ Heřmanův Městec.

Zdroj: Klíč ke vzdělání – Školský portál Pardubického kraje