TECHNOhrátky začaly na Chrudimsku. Při premiéře ovládlo zámek v Chroustovicích sedmnáct řemesel

Jubilejní, desátý ročník TECHNOhrátek – projektu Pardubického kraje na podporu volby technických a odborných profesí – si za místo své premiéry zvolil Odborné učiliště Chroustovice. Do překrásného zámeckého areálu, v němž tato škola sídlí, zamířila stovka žáků osmých tříd, aby zde získali první důležité informace před volbou svého studijního zaměření. A měli zde opravdu co poznávat. Učiliště totiž vyučuje sedmnáct gastronomických, stavebních, strojírenských, službových, zemědělských a zahradnických oborů!

V pořadí 107. TECHNOhrátky, které po půl roce navázaly na loňský, kvůli covidu předčasně ukončený seriál, se v úvodu nesly ve znamení slavnostních okamžiků. Organizátoři projektu nejprve předali řediteli OU Chroustovice Jaroslavu Bálkovi „technohrátkovského Oskara“ – zvláštní cenu za nejlepší akci minulého ročníku na základě hodnocení samotných žáků a pedagogů.

A vzápětí přišlo na řadu vyhlášení jubilejního, 14 000. účastníka z řad školáků, kteří se dosud do projektu zapojili. Stal se jím Petr Boudek, žák ZŠ nám. Aloise Jiráska z Lanškrouna. „TECHNOhrátky se mi moc líbily, zejména výměna kol na favoritovi. Chtěl bych se stát automechanikem a budu uvažovat o tom, že si do Chroustovic podám přihlášku. Je zde hezké prostředí a milí učitelé,“ svěřil se na závěr akce mladý jubilant.

Nikdo se zde nenudil

Ještě než se děti ze šesti základních škol vydaly vyzkoušet své schopnosti na půltucet speciálních pracovišť, povzbudil je Josef Kozel, radní Pardubického kraje pro školství. „Jsme rádi, že také v letošním roce mohou TECHNOhrátky v našich školách pokračovat a že budou i nadále pomáhat žákům při rozhodování o jejich dalším studiu. Stále totiž platí, že řemeslo má zlaté dno. Chroustovické učiliště nabízí sedmnáct oborů, a ať už si vyberete kterýkoliv z nich, bude to určitě správná volba.“

Na účastníky sice čekalo jen šest stanovišť – gastro, kovo, služby, truhláři, zahrada a zedníci, ale každé z nich bylo ještě rozděleno na několik dalších podpracovišť. Do připravených činností se tak postupně zapojili všichni aktéři, nikdo nepostával stranou, ani se nenudil.

„Aktivity byly znovu velice pestré. Školáci například prováděli kompletní montáž kol u osobního automobilu, skládali na čas zámkovou dlažbu, frézovali dřevo, zdobili perníčky, připravovali bylinný čaj nebo interiérovou jarní výzdobu pokoje,“ nechal nahlédnout do itineráře akce Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Potlesk na závěr a jednička s hvězdičkou

Velký zájem už tradičně vyvolal kontakt dětí se živými hospodářskými zvířaty – kobylkou Arielou, selaty vietnamského prasete nebo kůzlaty kozy kamerunské. A kolem poledne, když se venku oteplilo, vyletěly do zámeckých zahrad také zástupkyně jednačtyřiceti včelstev.

„Mezi účastníky TECHNOhrátek byla spousta děvčat a u mnoha činností se potvrdilo, že jsou často šikovnější než chlapci. U poznávání zemědělských plodin, zdobení perníčků nebo luštění křížovky se to dalo čekat, ale dívky překonávaly kluky třeba i u skládání zámkové dlažby nebo práce s dřevem,“ všimla si Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.

To, že také tentokrát se akce na zámku vydařila, potvrdil dlouhý závěrečný potleskl všech přítomných žáků – OU Chroustovice opět zvládlo TECHNOhrátky na jedničku s hvězdičkou.

V tradiční soutěži manuálních aktivit zvítězila výprava ZŠ nám. Aloise Jiráska, Lanškroun, ve vědomostním kvízu Hej Ty, víš to?! uspěli zástupci ZŠ T. G. Masaryka Chroustovice.

x x x

Za svou existenci dosud uspořádaly TECHNOhrátky 107 akcí v pětadvaceti středních odborných školách v Pardubickém kraji. Při těchto seznamkách s řemesly prezentovaly aktivním způsobem ukázky 67 oborů z oblasti strojírenství, stavebnictví, elektrotechniky, zemědělství, zahradnictví, gastronomie a služeb. Zúčastnilo se jich celkem 14 098 žáků ze 119 základních škol – 111 jich přitom bylo z Pardubického kraje a mj. dvě také z polských měst Miedzylesie a Domaszków.

Odkaz na školský portál Pardubického kraje – Klíč ke vzdělání