EXKURZE OBORU KOVO SLÉVÁRNA VYSOKÉ MÝTO

22. 06. 2023

Exkurzí nás po slévárně provázel majitel Ing. Petr Mlejnek. Po počátečním proškolení o bezpečnosti na exkurzi a vysvětlení, že se tato Slévárna zabývá odléváním odlitků z hliníku a mosazi jsme se vydali do provozu.
Prohlídku jsme začali ve skladu modelů a následně jsme přešli do modelárny, kde nám bylo ukázáno, jak se skládají jednotlivé díly, aby z nich vyšel celkový a rozměrově správný model odlitku. Modely se vyrábějí ještě klasickou metodou ze dřeva, ale již se také využívají i moderní technologie, jako je 3D tisk.
Z modelárny vedla naše cesta už do takzvaného „špinavého provozu“. Cestou jsme se zastavili u meziskladu suroviny, a to jak hliníkové, tak mosazné, kde nám byly ukázány palety plné cihel. Ne cihel na zdění ani zlatých, ale hliníkových a byl nám vysvětlen princip tavení těchto cihel. Následně jsme vešli do prostor, kde žáci viděli tavící pec na hliníkovou taveninu a po kratší zastávce a vysvětlení, jak se tato tavenina zpracovává jsme pokračovali na pracoviště, kde se na jednom místě formují modely do pískové formy a hned vedle se z písku vyndávají hotové odlitky. Výroba jader pro formy, aby vznikl dutý prostor, se vyrábí ručně z písku + příměsí. Písek se natlačí do dřevěné formy, kde následně za pomoci CO2 ztuhne. Z hotového odlitku se odstraní tak, že se písek opět rozdrtí a z formy vysype.
Na dalším pracovišti jsme viděli gravitační a tlakové odlévání hliníkových odlitků do kovových forem, odlitky budou použity například do hasičských čerpadel, těl kompresorů a různých jiných tvarů, se kterými se můžeme i my setkat v běžném životě, ale ani nás nenapadne pozastavit se nad tím, jak se tento díl vyrobil, z čeho je, a hlavně kolik dá práce takový díl vyrobit. Po ukázce odlévání a následném vyndání z formy ještě teplého odlitku jsme se vydali na další pracoviště s obráběcími CNC stroji, protože i odlitek se musí obrobit na požadovanou přesnost a tato slévárna pro své zákazníky nabízí i tuto možnost.
Poslední zastávkou byl expediční sklad, kde jsme si mohli prohlédnout hotové odlitky, kde některé už byly obrobené, jiné měly povrch otryskaný a některé byly těsně po vyrobení.