Modré odpoledne v zámeckém parku

V rámci Modrého odpoledne připravily učitelky (instruktorky hiporehabilitace) oboru Chovatel zvířat pro naše žáky hezkou akci. Druhý duben je již od roku 2007 ustanoven Světovým dnem pro porozumění autismu.  Součástí je i výzva  VYFOŤTE SE V MODRÉM a fotografie se následně zveřejní na sociální síti s hashtagem #porozumeniautismu2024.
Cílem výzvy je vyjádřit podporu a porozumění lidem s autismem, a to prostřednictvím modré barvy, která je spojována s autismem, resp. komunikací a sebevyjádřením. To jsou oblasti, ve kterých mají lidé s autismem největší deficit.
Jednotlivé aktivity byly zajištěny také žáky, kteří docházejí na kroužek Koně. Ostatní spolužáci se tak měli možnost dozvědět o autismu více a součástí byla i naučná stezka mezi stromy v parku. Například se všichni mohli, díky počítačové projekci, podívat, co vidí a slyší člověk s autismem před autistickou krizí. Možná si tak změnili úsudek o nevychovancích a podivínech, protože tak někteří lidé s autismem mohou působit.
Dalším zážitkem bylo vyzkoušet si, jaké to je nevidět. Slepecká hůl a asistent, menší překážková dráha,… A dále, jak můžeme komunikovat a čím – slova, řeč těla, činy, piktogramy, znaková řeč, vyjádření emocí…
Velkou úlohu sehrály naše dvě úžasné klisny haflinga Ariela a Cindy. Žáci si je mohli vyčistit, načesat, dozvědět se více o koňské mluvě. Kdo chtěl, ten se svezl na Arielce a proběhla i ukázková jízda v sedle s Cindy.
Dvouhodinový program obsahoval vše důležité  a pomáhal nalézt klíč ke správné komunikaci nejen s lidmi s autismem.
Usměvavé tváře a pohoda, to byl pocit, který jsme zamýšleli zanechat. A to se nám také doufáme povedlo.

Kolektiv kroužku Koně