Soutěžní přehlídka kuchařů v Litomyšli 2024

Už podvanácté se sešli gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně.
Při této příležitosti se zde konala i soutěžní přehlídka gastronomických a hotelových škol, které jsme se zúčastnili.
Soutěžní úkol zněl připravit 4 porce teplého pokrmu, inspirovaného kuchařským uměním M. D. Rettigové v časovém limitu 50 minut. V roce 2024 byla povinnou surovinou smetana v jakékoli úpravě, živočišná nebo rostlinná. Na přípravě se podíleli dva soutěžící z každé školy a měli dodržet odborný časový sled kuchařských prací. Suroviny jsme si připravili svépomocí během odborného výcviku ve školní kuchyni.
Našimi soutěžícími byli žáci druhého ročníku oboru kuchař a sice Kamil Švarc a Daniel Dubský, kteří připravili v bezvadné kvalitě a skvělém čase Kuřecí pečené stehno v hříbkové omáčce na lesní způsob s opečenými bramborami ve slupce.
Jejich um a snaha byli oceněny diplomem za špičkovou prezentaci na této soutěži, která pro nás byla velikou zkušeností.
Děkujeme organizátorům a týmu šéfkuchařů za uspořádání tohoto setkání a za pozornost, kterou nám věnovali…