V týdnu od 04.04. do 08.04.2011 proběhla výměnná stáž (odborná praxe) našich žáků a žáků partnerské školy z polského Krakova, která byla zaměřena především na poznání praktikovaných oborů v podmínkách cizojazyčné školy a v případě našich kuchařek i na soutěž ve své odbornosti.
V naší škole jsme v tomto období přivítali žáky v oboru zahradník a kuchař. Žáci v oboru „zahradník“ se první den seznámili s úsekem rychlírny a sadu. Byla pro ně připravena odborná práce „ hrnkování paprik a jejich umístění ve skleníku“ a provádění zálivky. Odpoledne se konala prohlídka sadu a kulturní program se zaměstnanci vychovatelského úseku. Druhý den pracovali žáci na aranžérském úseku, kde si zhotovovali jarní velikonoční aranžmá. Poslední pracovní den proběhl opět v rychlírně, kde žáci odplevelovali sazbu paprik a umisťovali je na pěstební stůl. Někteří z nich se zapojovali do diskuse k problematice praktické činnosti a navazovali kontakty s našimi žáky. Odpoledne byla provedena prezentace farmářského úseku, uskutečnila se prohlídka ustájení hospodářských zvířat (ovce, prasata). Polští přátelé od našich žáků dostali i malé upomínkové dárky v podobě citrusů v květináči a zároveň je potěšila možnost zakoupení medu.
Žáci – kuchaři se zúčastnili v tomto časovém úseku praktického výcviku s našimi žáky-kuchaři, dále si vyzkoušeli pečení sladkého pečiva (trubičky, hoblovačky, kornoutky, koláče). Z dalších praktických činností je zaujala výroba, příprava a expedice výrobků studené kuchyně pro školní bufet, kdy se sami podíleli na vážení, krájení, zdobení a balení výrobků. S velkým ohlasem se setkala možnost naučit se přípravu a zpracování kynutého těsta na zhotovení pizzy a langošů, dále pak možnost zvládnout přípravu studených rosolových omáček a šunky v aspiku. I zde byla spolupráce přínosem, žáci si vytvořili společné příjemné pracovní prostředí plné ochoty a vzájemné konverzace.
V těchto dnech se rovněž naši žáci druhého ročníku z oboru kuchařské práce zúčastnili výměnného pobytu v Krakově. Na celý týden jim byl zajištěn hodnotný speciální program. Během vlastního pobytu žáci navštívili krakovskou speciální školu, letecké muzeum, kulturní centrum, kde byli seznámeni s polskou historií v oboru gastro, dále pak shlédli historickou část města Krakova a zahráli si ve volné části programu i bowling. V rámci pobytu se dvě žákyně naší školy ( Tereza Nováková a Ivana Červeňáková) zúčastnily soutěže X Malopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy na téma „Hudební variace“, kdy úkolem bylo připravit kuchařský předkrm a hlavní jídlo v množství nejméně na 5 porcí v souladu s tématem soutěže a připravit slavnostní tabuli. Žákyně zhotovily jako předkrm Hudební variace pro „mlsné jazýčky“a jako hlavní chod „Zámecký měšec plný chuťových melodií“, toto vše bylo představeno společně s aranžmá stolu k uvedenému tématu. Za svůj výrobek získaly ocenění sympatií diváků. Této soutěže se rovněž zúčastnili žáci z partnerských a spřátelených škol z Německa a Slovenska a dalšími účastníky byli i žáci z dalších polských škol. Pobyt se vydařil, obohatil praktické zkušenosti našich žáků a rovněž jim napomohl získat přehled a dojem, že dokážou obstát i na jiném a náročnějším poli, než je klasická praxe v oboru v odborném zařízení vlastní školy.
Zapsaly: Mgr. Vrátilová, Lustigová, Řeháková
Comments are closed.