Moderní pojetí tradičních receptur, aneb Kuchyně našich babiček

017Školní jídelna při Odborném učilišti v Chroustovicích hostila třetí pokračování projektu Pardubického kraje, jehož cílem je nejen propagace školního stravování s odkazem na národní gastronomické tradice, ale i kombinace nejmodernějších technologií a trendů zdravého a chutného vaření.

Ve spolupráci s Olomouckým krajem a především se Školní jídelnou v Kojetíně, která patří k naší republikové špičce, jsme uvařili v rámci normativu a spotřebního koše oběd pro zaměstnance a žáky školy. Zlatým hřebem menu byla vepřová líčka na zelenině se smetanou a pečenými bramborami. Hlavní chod doplnila i fazolová polévka s bylinkami, makovec s hruškami a salát s mrkví a ředkvičkou. Místo čaje se podával mošt z jablek, mrkve a zázvoru.

Šéfkuchařem směny se pro tento den stal pan Oldřich Szedlák z Kojetína, kterému bravurně sekundoval pan radní Bernášek, ředitel školy, ale i žáci a učitelé oboru Kuchař. Zapojila se také paní ředitelka Krajské hospodářské komory, se kterou škola spolupracuje v rámci výběru vhodných zaměstnavatelů, zejména v oblasti individuálních praxí žáků, ale i jejich dalšího uplatnění na trhu práce.

V rámci projektu Pardubický kraj zajistil nákup pracovních oděvů a obuvi pro celý kuchařský tým, ale také propagaci v médiích, především ve formě reportáže v regionální televizi V1.

Závěrem nutno konstatovat, že všichni strávníci hodnotili připravené menu velice pozitivně, čímž se potvrdila správnost hlavní myšlenky a přístupu šéfkuchaře, že dobře vařit se nechá i bez zbytečného zahušťování moukou a používání průmyslových vývarů a dochucovadel.

Celá akce byla pod záštitou Ing. Bohumila Bernáška, radního Pardubického kraje zodpovědného za školství.