Den otevřených dveří ve slovenském Prešově

Již po několikáté jsme navštívili školu ve slovenském Prešově. Letos byli vybráni žáci gastro oborů, pekaři a kuchaři. V neděli, v ranních hodinách, jsme se vydali na nádraží do Pardubic a nasedli do vlaku. Osm hodin dlouhá cesta ubíhala relativně rychle a byla lemována nádhernými výhledy. Všechno dopadlo, jak mělo, a odpoledne nás na nádraží v Prešově čekali zástupci místní školy. Po přivítání nám ukázali internát, kde jsme byli ubytovaní. V průběhu týdne jsme se aktivně účastnili odborného výcviku, který je v mnoha směrech odlišný než u nás. Naším hlavním úkolem ale bylo připravit se na čtvrteční den otevřených dveří. Zde jsme naše odborné učiliště prezentovali ukázkou rautu a vyřezávaným ovocem a zeleninou. V rámci DOD naši žáci pletli a pekli makovky, připravovali a smažili bramboráky a Diana Peškeová vyřezávala ovoce a zeleninu. Všem návštěvníkům, zaměstnancům i žákům se prezentace našeho učiliště velmi líbila.
V rámci volnočasových aktivit nás místní provedli městem a seznámili s jeho historií, žáci si zahráli bowling a byli si zaplavat v plaveckém bazénu. Ve středu odpoledne navštívili protidrogový vlak (více ZDE). Protidrogový vlak, nebo také Revolution train, je unikátní projekt protidrogové prevence, který je založený na smyslovém prožitku a interaktivitě. Naši žáci se o úžasný zážitek podělili i s místními médii.
Vše se nám podařilo podle našich představ. V pátek ráno jsme se rozloučili a nastoupili na zpáteční dlouhou cestu do Chroustovic. Na tomto místě musíme poděkovat vedení našeho i Prešovského učiliště za možnost seznámit se s jiným prostředím i zvyky a se všemi se chceme podělit ve fotogalerii o krásné zážitky z této akce.

Bc. Hedvika Chourová, Bc. Naďa Nepivodová