Pasíčka-záchranná stanice a Zderaz – skalní obydlí

17. listopadu vyrazila větší část skupiny vychovatelky Tomanové do známé oblasti Toulovcových maštalí aktivně obohatit volný čas, provoněný slunným počasím podzimní přírody, a dozvědět se něco nového.
První zastávkou byla prohlídka záchranné stanice Pasíčka, která se stará o zraněné živočichy. Někteří z nich si tu našli domov, jiní jsou zde v léčení.
Druhou zastávkou našeho poznání byla skalní obydlí, vyhloubená do pískovcových skal. Unikátní pískovcové sklepní místnosti v malebné vesničce Zderaz sloužily nemajetným občanům k bydlení ještě v 19. století. K vidění jsou zde tři skalní byty, v jednom je umístěna expozice fotografií mapující všechny dochované sklepy v obci, v druhém je ukázka, jak obydlí mohla být tehdy zařízena a jak se v nich žilo, ve třetím je expozice týkající se kovářského řemesla. Některé sklepy jsou součástí současných domů a slouží jako skladové prostory/sklepy.
 Poutavě a vtipně nám o dřívějších dobách a nelehkém životě lidí vyprávěl průvodce pan Menc.
Závěrečnou část našeho putování tvořila procházka k hotelu Renospond, zasazeného do malebné přírody Českomoravské vrchoviny, která je nejčistší oblastí České republiky a ve které se nacházely oba cíle našeho výletu.