Odborné učiliště Chroustovice – stavíme, opravujeme, investujeme – 2. díl

019Naše škola není jen vzdělávací instituce, ale protože sídlí v zámeckém areálu, je také významnou kulturní památkou. Vedle zámeckého parku a sochařské výzdoby hlavního schodiště je zajímavý také interiér. Zachovala se zde především štuková výzdoba stropů místností v prvním patře, krásný zrcadlový sál i sál s křížovým stolem s původními keramickými krby. Vše lze shlédnout také prostřednictvím virtuální prohlídky na našich webových stránkách. (www.chroustovice.cz)
Přechodem mezi interiérem a exteriérem jsou arkádové chodby především po obvodu vnitřního nádvoří. Samotné arkády byly v minulém století osazeny kovovými konstrukcemi s dvojskly. Toto opatření minulého času již splnilo svůj účel, a tak padlo rozhodnutí o jejich výměně za dřevěné konstrukce osazené izolačními dvojskly, v prostorech jídelny i trojskly. Opatření, sledující nejen památkově estetické, ale také energeticky úsporné hledisko, je dále doplněno automatickými posuvnými dveřmi ve vstupní chodbě. Maximalizací prosklené plochy se vnitřní prostor významně prosvětlil, barevný odstín rámů zapadá do barevné kombinace fasády zámku a povedené je i řemeslné zpracování art profilů v podání chroustovické firmy S & Ř, CH KOVO. Ta v posledních letech rozjíždí také truhlářský provoz, a proto realizace této zakázky pro ně bude jistě skvělou reklamou. Nelze zde opomenout ani dodavatele automatických vstupních dveří, kterým je pardubická stavební firma Stafi s.r.o.
Celá zakázka byla vysoutěžena ve výši 1.9 mil. Kč a je v rámci oprav financována jako příspěvek na provoz z prostředků Pardubického kraje, odboru školství. V těchto dnech probíhá finalizace akce tak, aby mohla být na konci týdne předána k užívání.