Halušky z Prešova

047Ve dnech 13. – 15. 5. 2019 se konala na naší škole odborná praxe žáků oboru Kuchař z partnerské školy v Prešově. Po seznámení se školním areálem se slovenští žáci zapojili do odborného výcviku. V pondělí připravovali palačinky a vyráběli bramboráky, v úterý se při odborné praxi společně s žáky naší školy v provozu školní jídelny podíleli na výrobě odpolední svačiny pro ubytované žáky – v menu byly plněné kynuté buchty s tvarohem a povidly. Středeční dopoledne patřilo výrobě tradičního slovenského jídla – halušek s brynzou a zákysem. Tento pokrm pro 30 osob připravovali žáci ze Slovenska pod vedením svých mistrů a společně s našimi žáky. Akce byla velmi úspěšná. Jídlo vynikající. Čtvrteční den se Slovenští žáci ve školních dílnách podíleli na přípravě kynutého těsta pro pizzu a langoše.
Pro hosty byl připraven také bohatý kulturně sportovní program. Na pondělí byl v programu společný výlet do Pardubic. Zde jsme strávili příjemnou hodinku komentovanou prohlídkou zámku v Pardubicích. Počáteční čas věnovaný získávání historického povědomí o Pardubicích jsme vystřídali sportovním vyžitím. Na bowlingu jsme poměřili naše dovednosti, více se spolu seznámili, pobavili, občerstvili a spokojeni se vrátili na náš chroustovický zámek.
Pěkný zážitek si odváží žáci i kolegové také z návštěvy SAFARI PARKU ve Dvoře Králové nad Labem. Navštívili jsme ho během středečního odpoledního programu. Skupinu ze Slovenska jsme doplnili o sportovce ze sportovního klubu Integra. Pro žáky jsme pořídili pracovní listy a ti během prohlídky celého areálu plnili nejrůznější úkoly. I přes to, že nám počasí příliš nepřálo, jsme si prohlídku všichni užili.
Týdenní program pro naše hosty jsme zakončili čtvrteční akcí organizovanou domovem mládeže. Počasí vrtkavé se nakonec umoudřilo, chlad a vítr vystřídalo příjemné polojasné počasí a tak jsme mohli posedět u ohně, opékat buřty a zazpívat při kytarovém doprovodu samotného pana ředitele. Paní vychovatelky si pro žáky připravili drobné sportovní soutěže za drobné odměny a tak si každý, podle nálady a svých schopností, našel to své.