12. ročník mezinárodního festivalu „Integrace malovaná zvukem“.

LogoZačátkem června skupinka hudebně nadaných žáků učiliště odcestovala do polské Bochni na 12. ročník mezinárodního festivalu „Integrace malovaná zvukem“. Týdenní omluvenou absenci ve výuce si žáci a žákyně různých oborů vysloužili už v prosinci, kdy absolvovali a také se umístili na prvních příčkách ve školní soutěži „Zámecký talent 2018“.
Odjezd byl z pardubického nádraží, vlakem ČD. Sedmihodinová cesta do cíle, vedro, zabedněná okna a minimální klimatizace, byla snad jediným nepříjemným prožitkem. V Bochni už byly zážitky naprosto opačné.
Milé a přátelské přijetí od organizátorů festivalu, luxusní ubytování v hotelu Panorama s překrásným výhledem na okolí, slavnostní večeře, setkání s panem starostou města Bochnia a dalšími důležitými činiteli festivalu.
I připravený program byl vynikající. Kromě toho, že každý den probíhal workshop zaměřený na vystoupení na pódiu (lektory byly známé osobnosti polského showbusinessu), žáci navštívili starobylé město Krakow i  výstavu, kde se seznámili s historií Polska v podobě scének sestavených z figurek Lego stavebnice. Předposlední den ještě sfárali do hlubin solného dolu, kde čekala zajímavá podívaná, jízda podzemním vláčkem, projekce s výkladem, prohlídka oltáře i jesliček, ložnice pro 230 lidí a návštěva restaurace i sportoviště. To všechno se nacházelo 250 metrů pod zemí.
Nejsilnější a nejemotivnější zážitek však čekal na povrchu, na pódiu, ve sportovní hale v Bochni, kde probíhalo finálové kolo i galavečer. Festival Integrace patří v Polsku mezi prestižní akce a tak není divu, že celé vystoupení přenášela polská televize přímým přenosem. Hala byla přeplněná lidmi a všichni se těšili na své favority. Naši žáci v tomto profesionálním prostředí zvládli svoji premiéru na jedničku a předvedli téměř dokonale profesionální výkon. Skvěle tak reprezentovali nejen své učiliště, ale i svou vlast.
Všem zúčastněným interpretům děkujeme za reprezentaci i bezvadné chování během celého pobytu, stejně tak i pořadatelům a organizátorům za jedinečnou příležitost.

Mgr. Dagmar Novotná