Technohrátky 2019

Mimořádně akční TECHNOhrátky v Chroustovicích představily školákům sedmnáct řemesel

Honosný chroustovický zámek, kdysi sídlo rodu Thurn-Taxisů a dnes zázemí místního odborného učiliště, sice skrápěly chvílemi dešťové kapky, ale o chuť a elán 133 žáků z deseti základních škol z celého Pardubického kraje nepřipravily. Tím spíše, že hned na trávníku u vchodu je radostně vítali dva krásní koníčci – haflingové Ariela s hříbětem Anitou. Letošní jedenácté – a velice akční – TECHNOhrátky tentokrát nabídly seznamku se sedmnácti obory z oblasti gastronomie, služeb, stavebnictví, strojírenství, zemědělství a zahradnictví.

Nabitý program, který připravili organizátoři projektu ve spolupráci s vedením školy, představil účastníkům akce alespoň částečně všechny vyučované profese. Žáci v rámci připravených manuálních aktivit na šesti pracovištích obdivovali současně moderně vybavené dílny a skleníky.

Modernizace za padesát milionů

„V posledních letech byla škola modernizována nákladem padesáti milionů korun především ve vybavení dílen odborného výcviku a v plánu je navíc další rozsáhlá rekonstrukce,“ uvedl při slavnostním zahájení v Zrcadlovém sálu školy Bohumil Bernášek, radní Pardubického kraje pro školství.

Ředitel OU Chroustovice při této příležitosti mnohé školáky potěšil informací, že ve škole se nevyučují nejen cizí jazyky, ale ani fyzika či chemie v duchu hesla: Netrapte se teorií, staňte se řemeslníky! „Takto ušetřený čas však věnujeme ve školních vzdělávacích programech získávání dalších kvalifikací,“ doplnil Jaroslav Bálek.

Pestré činnosti, stroje i živí tvorové

Aktivity na jednotlivých stanovištích byly nejen velice pestré, ale bylo jich všude tolik, že žáci chvílemi takřka nevěděli, kam dříve skočit. Nikdo se rozhodně nenudil a všichni aktéři museli být neustále připraveni na plnění dílčích nebo bodovaných úkolů. Kromě toho ještě poznávali stroje a další techniku – soustruhy, frézy, katr, vyvažovačku nebo zvedák na auta. A ti, co měli zájem, se navíc projeli po areálu v kabině traktoru Zetor. K vidění byli také živí tvorové jako včely, kozy a ovce.

„Děti v průběhu akce vystřídaly spoustu nejrůznějších činností, které dokonale prověřily jejich šikovnost a kreativitu. Řezaly například ytong, měnily kola u osobního vozu, skládaly zámkovou dlažbu, zkoušely virtuální svařování, frézování dřeva či skládání hlavolamu. Gastroobory je seznámily se zdobením perníčků a poznáváním koření, v rámci služeb zase s přípravou a balením bylinkového čaje. S velkým zájmem si vyzkoušely třeba výrobu ozdobné květinové vazby. Byly to skutečně mimořádně akční TECHNOhrátky,“ popsal aktivity Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Dortovou ligu vedou žáci z Polabin

Součástí akce byla také prezentace strojírenské společnosti Metal Produkt Servis Chrast, která vyrábí komponenty pro automobilový průmysl.

V bitvách o hlavní trofeje v podobě velkých ovocných dortů zvítězili v manuální soutěži žáci ZŠ Prodloužená z Pardubic-Polabin. Celkově dvanáctý triumf v historii projektu je navíc katapultoval na první příčku v průběžném pořadí dortové ligy TECHNOhrátek. Ve vědomostním kvízu Hej Ty, víš to?! uspěla výprava ZŠ a MŠ Sopotnice.

V bitvách o hlavní trofeje v podobě velkých ovocných dortů zvítězili v manuální soutěži žáci ZŠ Prodloužená z Pardubic-Polabin. Celkově dvanáctý triumf v historii projektu je navíc katapultoval na první příčku v průběžném pořadí dortové ligy TECHNOhrátek. Ve vědomostním kvízu Hej Ty, víš to?! uspěla výprava ZŠ a MŠ Sopotnice.

OU_Chroustovice_2019